Fenomenul Deshidratarea cutanata.
De foarte multe ori incerc sa explic acest femomen clientelor mele ce inseamna de fapt deshidratarea pielii. Astazi o sa vorbim despre deshidratare si acest intreg proces tot mai des intalnit la foarte multe persoane.
Apa este pielea. Studiile afirma ca dermul este alcatuit din 70% apa, iar epidermul in medie de 10-15%. O linie de echilibru este dificil de pastrat, pentru ca numai o transpiratie de care nu ne dam seama, ne face sa pierdem zi dupa zi intre 400-600 ml de apa. Pentru a impiedica aceasta pierdere de apa, organismul nostru dispune de doua instrumente esentiale:
1 Filmul hidrolipidic alcatuit din sebum si lipide, cu rol de a proteja pielea ca si un cosmetic natural.
2 Factorul natural de hidratare(NMF) alcatuit din elemente capabile sa atraga si sa fixeze apa.
Complicat?....Mai pe inteles !
Ultimul strat de la suprafata epidermului este stratul corneo, si este prima bariera protectiva a pielii. Cand aceasta bariera este deficitara sau se deterioreaza, pielea devine vulnerabila la agresiunea factorilor externi. Rezultatul?... Un film hidrolipidic deficitar, in care celulele epidermice se descuameaza si bariera cutanata slabeste. Pierderea de apa se mareste si pielea isi incepe procesul de deshidratare.
Sub acest aspect al agresiunii factorilor externi, mecanismul natural de hidratare se poate inrautatii, pielea pierde mai multa apa decat ceea ce poate sa retina, si epiderma nu mai reuseste sa tina apa. Pentru a face fata acestui dezechilibru e necesar sa se intareasca mecanismul de hidratare printr-o hidratare cotidiana.
Diferenta dintre tenul deshidratat si tenul alipic !
Pielea deshidratata este subtire, fragila, lipsita de luminozitate si de elasticitate fiind predispusa la descuamare si la riduri fine. Este foarte sensibila la factorii atmosferici, nu suporta sapunul, alcool-ul din produsele de curatare si substantele prea acide sau prea alcaline, care produc mancarime, iritare si o senzatie de tensiune la nivelul fetei.
A hidrata nu inseamna "a scalda pielea in apa", pentru ca aceasta nu absoarbe din exterior(este impermeabila). Cosmeticele pentru pielea deshidratata mireaza sa mentina o constanta hidratare a straturilor superficiale si o intarire considerabila a filmul hidrolipidic, ajutand astfel pielea sa isi mentina apa din interior.
Sfaturi:
Curatarea fetei se va face cu produse delicate emoliente, folositi un cleanser cremos si bland (non agresiv).Un toner re-echilibrant va va mentine in limite normale filmul hidrolipidic, iar o crema de zi cu factor de protectie va avea grija de fata voasta .Pe timpul noptii va recomand o crema nutritiva cu o textura mai grasa.
Pielea alipica este o piele uscata, datorata unui continut deficitar de grasime, in care filmul hidrolipidic este alterat. In acest caz, pielea prezinta roseata, iritatii, hipersensibilitate si risc de inflamatii cutanate.
Factorii care determina pielea alipica : activitatea redusa a glandelor sebacee, apropierea de menopauaza, care diminueaza activitatea glandelor sebacee, medicamentatia( administrarea unor derivati ai vitaminei A )
si factorii externi, cum ar fi expunerea prelungita la soare sau la frig, sau un abuz considerat de lampiile UV(solar).
Sfaturi: produsele indicate ar trebui sa lucreze in sinergie cu mantaua acida. Masti cosmetice grase aplicate saptamanal, pentru ai da tenului grasimea de care el are nevoie pentru buna lui functionare. Puteti incerca acasa , masca cu laptisor de matca, ulei de avogado si cateva picaturi de vit E. Esentiale sunt si compresele cu ceai de musetel, aplicate local. Cremele indicate sunt cele bogate in Ceramide si aminoacizi.
Consumati multa apa ! Sanatatea pielii voasrte depinde de voi !
Cu drag,
Ana
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu